Maso pod pekou
Pokud jezdíte jako mnoho ostatních do Chorvatska na dovolenou, určitě jste se setkali s pokrmem "Meso ispod peke" nebo-li maso pečené pod tzv. pekou.
Chorvatská peka je kovový poklop (víko), kterým se přiklopí spodní mísa, která bývá smaltovaná či nerezová. Naplněná je většinou jehněčím nebo telecím masem (ale i chobotnicí, kalamáry, krevetami, apod.), samozřejmě lze použít i kuřecí či vepřové maso, což ale v Chorvatsku není zase tak používané. Přidá se směs zeleniny (brambory, rajčata, papriky, cibule..). Horní víko (peka) se zasype žhavými uhlíky a peče se, dle druhu masa 1,5-3 hodiny. Kombinace masa, zeleniny, bylinek a olivového oleje je prostě úžasná. (Pozn. pozor v Chorvatsku na použití slovíčka "úžasný", což v překladu u nich znamená přesný opak, tj. něco hrozného J)
My doma připravujeme při každé příležitosti, jakmile se sejdeme celá rodina, ať je léto nebo zima, tento pokrm se dá jíst prostě kdykoliv a zasytí spoustu hladových krků.
K tomu se samozřejmě hodí pivečko nebo sklenka dobrého vína.
Ingredience pro cca 8 osob (nebo 6 velmi velmi hladových):
2 kg vepřového masa (silnější plátky krkovice)
1,5 - 2 kg brambor
2-3 ks cibule
4-5 ks mrkve
200g žampiony (lze vynechat)
1-2 papriky
1-2 cukety
snítka rozmarýnu
olivový olej
sůl
pepř
bylinky
- Příprava
Připravíme si silnější plátky vepřové krkovičky (s kostí je lepší), následně osolíme, opepříme. Pokud nespěcháte, můžete maso dát s trochou oleje, rozmarýnu a česneku marinovat přes noc, ale není to nezbytně nutné, výsledek i bez dlouhého marinování bude úžasný.
Dále si připravíme zeleninu - brambory, mrkev, cibuli, rajčata, cuketu a papriku. Zeleninu omyjeme, očistíme, brambory oloupeme a vše pokrájíme na větší kousky - není třeba se nějak trápit s velikostí, i v tom je ten recept krásný - jednoduché a skvělé. Pokud máte rádi i žampiony, šup tam s nimi také.
Vložíme do spodní mísy peky, zeleninu osolíme, zakápneme dostatečnou dávkou olivového oleje, přidáme bylinky (tymián, majoránka, rozmarýn). Navrch zeleniny dáme připravené plátky masa, přidáme pár větviček rozmarýnu a opět zakápneme olivovým olejem.
- Pečení - grilování
V tuto chvíli bychom měli mít v grilu připraveno už dostatečné množství žhavých uhlíků na zasypání peky. Vyčistíme spodní část grilu a uhlíky si odhrneme do stran, položíme mísu na podklad, zakryjeme víkem a na něj dáme kovovou obruč, pro udržení uhlíků i v horní části. Zasypeme ze shora uhlíky a ze všech stran přihrneme zbývajícími.
Cca po půl hodinkách doporučuji kontrolovat případně otočit maso, a promíchat zeleninu, aby se vám moc nepřipálilo, i když maso a zelenina pustí dost tekutiny, tak se nemusíte moc obávat a při čekání na výsledek si můžete v klidu popíjet, povídat si s přáteli a vychutnávat si atmosféru Chorvatska i u vás doma.
Dobar tek !
Chorvatské peky zakoupíte na: https://www.hr-eshop.cz/