Potvory na buzaru

29.07.2020

Omáčku zvanou buzara najdete na každém chorvatském jídelním lístku. Je to jedno z tradičních dalmátských jídel, které je až trapně jednoduché. Na buzaru můžete udělat mušle, krevety, garnáty nebo všechno dohromady.

Mušle, chorvatsky dagnje, jsou i u nás opravdu levné, a co teprve tam! Tenhle recept tak můžete bez problémů vyzkoušet, ať už jako dovolenkovou večeři nebo domácí vzpomínku na letní dny.

Buzara se dělá buď na bílo nebo na červeno. Rozdíl je pouze v přidání červené papriky a trošky rajčatového protlaku.

Ingredience:

  • mušle nebo krevety nebo obojí (zakoupíte buď v Makru nebo na Rohlík.cz)
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku (může být i víc, podle chuti)
  • pepř, sůl
  • trochu strouhanky (není nutná)
  • 2-4 dl bílého vína
  • čerstvá petželka

Na červenou variantu navíc

  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička mleté červené papriky

Postup:

  1. Česnek nakrájejte na kostičky nebo na plátky, cibuli nadrobno a zahřejte v pánvi olivový olej na. Cibuli a česnek na něm osmahněte dozlatova a zaprašte trochou strouhanky.
  2. Přidejte propláchnuté mušle. Pokud děláte krevety, můžete je použít neloupané nebo loupané, záleží čistě na vás. Trochu osmahněte a podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Mušle by se měly všechny otevřít. Neotevřené vyhoďte.
  3. Pokud chcete červenou verzi, dochuťte rajčatovým protlakem, červenou paprikou, zakryjte a nechte asi 20 minut dusit na mírném ohni.
  4. Nakonec ještě přilijte trochu vína a zasypte petrželkou.

Podávejte s pečivem (např. bagetkou), které se v omáčce namáčí, ale můžete servírovat i s rýži nebo těstovinami.

Dobar tek!

Tip: Mušle můžete i jen tak hodit na gril. Pak je polijete mojí oblíbenou vychytávkou - olivovým olejem s česnekem a petrželí.

chorvatské potraviny a další produkty můžete zakoupit na našem webu: www.hr-eshop.cz